Wat is het Prognose Model Gemeenten?
Het Prognose Model Gemeenten is een integraal Excel-model dat je helpt om snel, efficiënt en zorgvuldig te voldoen aan de verplichtingen uit het BBV. Je voert op één plek cijfers uit de meerjarenbegroting, investeringsbegroting en meerjarenprognose grondexploitaties in. Het model genereert vervolgens voor jou de balansprognose, de financiële kengetallen, het EMU-saldo, een kasstroomoverzicht en financieringsoverzichten.
De voordelen van het Prognose Model Gemeenten
Tijdswinst
Het opstellen van een balansprognose, de financiële kengetallen en het EMU-saldo kost je slechts een paar uur.
Betrouwbaarheid
Doordat je werkt vanuit één bron, sluiten prognoses onderling altijd naadloos op elkaar aan. Ook bij last-minute aanpassingen.
Flexibiliteit
Het model is te gebruiken in combinatie met elke P&C en GRC-tool.
BBV-proof
Wijzigingen in het BBV? Die worden voor jou verwerkt in het model. Zo ben je altijd BBV-proof.
Grip
Stel eenvoudig scenario's op of reken de meerjarige financiële effecten van scenario's door vanuit een risico-impact-analyse. Je kunt per scenario alvast een denkvoorstel opnemen.
Inzicht
Tabellen, grafieken, dashboards; die hoef je niet meer zelf te maken. Het model genereert ze automatisch voor je, inclusief streefwaardes die je zelf kunt aanpassen. Dat helpt jou om het verhaal achter de cijfers te duiden.
Continuïteit
Je bent niet afhankelijk van 1 of 2 medewerkers. Het model wordt centraal beheerd, kent goede documentatie en je ontvangt jaarlijks een update met verbeteringen en aanpassingen aan wet- en regelgeving.
Gemak
Het model is eenvoudig in gebruik en voorzien van een duidelijke invulinstructie. De implementatietijd is kort, je werkt binnen een dag zelfstandig met het model.
Welke module past bij jouw gemeente?

Basismodule
Automatische berekening van financiële kengetallen, een kasstroomoverzicht, de balansprognose, het EMU-saldo en financieringsoverzichten.

Scenariomanager
Stel eenvoudig scenario's op en geef zo college en raad inzicht in de effecten van bijvoorbeeld renteveranderingen, inflatie en ontwikkelingen in het sociaal domein op de financiële positie van jouw gemeente.
Al meer dan 40 gemeenten werken met het model







































