Zo snappen raad en college al die cijfers en tabellen

Zeg eens eerlijk: hoeveel raadsleden in jouw gemeente lezen de kadernota en begroting helemaal? En kunnen ze al die cijfers en tabellen op de juiste manier interpreteren als ze niet dezelfde financiële bagage hebben als jij?

Het Prognose Model Gemeenten helpt je om daar verandering in te brengen. Het model genereert namelijk niet alleen razendsnel de balansprognose, de financiële kengetallen, het EMU-saldo, een kasstroomoverzicht en financieringsoverzichten. Je krijgt er als bonus ook automatisch tabellen en visuals bij die makkelijk te interpreteren zijn.

De tabellen geven aan de hand van kleuren aan of jouw gemeente het goed doet of juist niet. In de visuals kun je ontwikkelingen afzetten tegen referentiewaarden, eigen streefwaarden of de signaleringswaarden van het ministerie. Zo zien raadsleden in één oogopslag hoe jouw gemeente er financieel voor staat.

Je zou die tabellen en visuals kunnen gebruiken voor een dashboard of een samenvatting voor de raad, net zoals je vaak een publiekssamenvatting maakt voor inwoners. Op die manier kun je college en raad op een toegankelijke manier meerjarig financieel inzicht bieden. 

Zo werkt het Prognose Model Gemeenten

✅Geen implementatietijd ✅BBV-proof ✅Te combineren met elke P&C en GRC-tool.

Het Prognose Model Gemeenten is een integraal financieel model dat gemeenten helpt om te voldoen aan hun BBV-verplichtingen. Het model bestaat uit een basismodule voor de begroting en kadernota, een jaarrekeningmodule en een scenariomanager

Je voert op één plek cijfers in, het model genereert vervolgens de balansprognose, de financiële kengetallen, het EMU-saldo, een kasstroomoverzicht en financieringsoverzichten. 

Doordat je werkt vanuit één bron, sluiten prognoses onderling altijd naadloos op elkaar aan. Ook bij last-minute aanpassingen. De cijfers uit de verschillende prognoses worden automatisch verwerkt in visuals en getoond in een dashboard. De tabellen en grafieken kan je direct gebruiken in je P&C-stukken en presentaties.

Al meer dan 35 gemeenten in Nederland gebruiken het model. Meer weten? Lees hier de meestgestelde vragen over het model

Over Gemeentemodel

Het Prognose Model Gemeenten is een integraal model dat je veel tijd bespaart bij het maken van de begroting en jaarrekening. Met de scenariomanager-functionaliteit kun je bovendien eenvoudig scenario's opstellen, doorrekenen en presenteren.