Samenwerken in een gemeenschappelijke regeling kan schaal- en efficiencyvoordelen bieden. Maar benut je op het gebied van planning & control alle kansen van die samenwerking?
Met het Prognose Model Gemeenten voldoe je als serviceorganisatie of samenwerkende gemeente snel en efficiënt aan de eisen van het BBV. Bovendien bouw je met het model op uniforme wijze de financiële kengetallen op voor alle deelnemende gemeenten. Op die manier kunnen raden en colleges de financiële positie van hun gemeente beter onderling vergelijken.
Verschillende samenwerkende gemeenten gebruiken mede om die reden al het Prognose Model Gemeenten. Het gaat bijvoorbeeld om Leidse-Regio (Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude en Oegstgeest), de BUCH (Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo) en BAR-organisatie (Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk).
Het Prognose Model Gemeenten is een integraal financieel model dat gemeenten helpt om te voldoen aan hun BBV-verplichtingen. Het model bestaat uit een basismodule voor de begroting en kadernota, een jaarrekeningmodule en een scenariomanager.
Je voert op één plek cijfers in, het model genereert vervolgens de balansprognose, de financiële kengetallen, het EMU-saldo, een kasstroomoverzicht en financieringsoverzichten.
Doordat je werkt vanuit één bron, sluiten prognoses onderling altijd naadloos op elkaar aan. Ook bij last-minute aanpassingen. De cijfers uit de verschillende prognoses worden automatisch verwerkt in visuals en getoond in een dashboard. De tabellen en grafieken kan je direct gebruiken in je P&C-stukken en presentaties.
Al meer dan 40 gemeenten in Nederland gebruiken het model. Meer weten? Lees hier de meestgestelde vragen over het model.
Het Prognose Model Gemeenten is een integraal model dat je veel tijd bespaart bij het maken van de begroting en jaarrekening. Met de scenariomanager-functionaliteit kun je bovendien eenvoudig scenario's opstellen, doorrekenen en presenteren.